En introduksjon til regnskapsføring i Fiken

Har du lyst til å forsøke å føre regnskapet selv? Vi gir deg en liten smakebit på hvordan det er å føre regnskapet i Fiken.

Testkonto hos Fiken

Første steg, er å opprette en gratis testkonto hos Fiken:

Det gjør du her.

Du får tilsendt en aktiveringslenke på e-post, og etter å ha klikket på den, velger du å registrere et testforetak.

Du blir sendt videre til en skjerm der du kan angi detaljer for testselskapet. Gjør endringer etter eget ønske, og lagre selskapet. Du kommer nå til Fikens oversiktbilde:

Bokføring av kjøp

For å ta et enkelt eksempel, skal vi bokføre et kjøp. Trykk på Kjøp i toppmenyen (markert med pil på bildet), og velg Nytt kjøp.

Finn en hvilken som helst regning. En PDF-fil du har fått tilsendt på e-post, eller knips et bilde av en fysisk regning og overfør det til datamaskinen.

Klikk Last opp bilag, eller dra filen over boksen med denne knappen. Det dukker opp en boks med et miniatyrbilde av bilaget. Trykk på forstørrelsesglasset for å gjøre teksten leselig.

Hvis du lastet opp en PDF vil det som regel være mulig å markere direkte i teksten, og kopiere etter ønske. Før ferdig bilaget:

  • Legg til en ny leverandør som stemmer overens med regningen.
  • Sett fakturadato til en dato i år (slik at vi får se kostnaden i årsoversikten etterpå).
  • Under Beløp, legg til en beskrivende tekst. Under Kostnadskonto, klikk Velg konto, og begynn å skrive hva slags type kostnad det er. Får du ingen treff, må du prøve å være mer generell.
  • Kryss av for at handelen er betalt. Velg Demo-konto, og velg en hvilken som helst dato for betaling.
  • Trykk Registrer kjøp i bunnen av siden.

Fiken har tilsvarende dialoger for salg og lønn. I tillegg til å bokføre kostnader og inntekter, kan man også laste opp kontoutskrifter fra banken ved slutten av en periode. Da får du sammenlignet den med regnskapet side om side, slik at du får dobbeltsjekket at ingen ting har blitt glemt.

Ekstra oppgave for den som ønsker

Dersom du vil se litt mer av Fiken, kan du prøve å gjøre følgende:

Trykk på Salg i toppmenyen og velg Ny faktura. Opprett en fiktiv faktura for å se hvordan faktureringen fungerer.